Excursie voor alle eerstejaars studenten uit heel Nederland met specialisatie Boomteelt

Gepubliceerd: 11-12-2017

Een excursie is niet alleen leuk, maar ook hartstikke leerzaam. Sinds twee jaar werken alle scholen in Nederland die Boomteeltonderwijs aanbieden samen. Zo organiseren zij twee keer per jaar een excursie voor alle studenten met de specialisatie Boomteelt. Op deze wijze krijgen studenten een goed beeld van de sector en zien ze de verschillen in andere regio’s.

‘Tijdens de gezamenlijke excursie Boomteelt zijn we langs verschillende bedrijven geweest. We verzamelden met alle boomteeltklassen uit Nederland bij boomkwekerij Haarman, wat toen nog mijn stageplek was.

Bij boomkwekerij Haarman in Teuge kregen we een rondleiding van Fabian. Hij liet ons het hele proces zien van stekjes maken die ze in opdracht van klanten maken. Eerst kregen we een rondleiding door de kas en heeft hij uitgelegd dat de relatieve vochtigheid in een tunnel heel belangrijk is. Later zijn we naar buiten gegaan waar plantenbedden staan. Hier stonden de trays met stekken die al verkocht waren en die een week later op transport gingen. Ook hebben we zelf nog mogen stekken en steken. Heel leerzaam en leuk om te doen.

Bij Schonenveld in Twello kregen we eerst een PowerPoint te zien over hoe het bedrijf er uit ziet hoe het bedrijf ontstaan is en hoe het dagelijks werk van vermeerdering eruitziet. We kregen een rondleiding door de kas. Voornamelijk kwam naar voren dat het 10 jaar duurde voordat je een goed ras hebt om door te kweken. Ze vertelden dat hygiëne belangrijk is, daarom moesten we een witte stofjas aan en moesten we onze handen ontsmetten.

In Uddel bij de Buurte kregen we een rondleiding over een stuk land waar een gatenboormachine reed op GPS. Op school hebben we het hier wel vaker over gehad en het was daarom wel interessant om dat een keer in het echt te zien. De Buurte is een groot bedrijf en ze hebben hele grote stukken grond, daarom hebben ze veel mechanisatie in het bedrijf gestoken om het werk makkelijker en lichter te maken. Er stond een enorme machine en ze lieten zien hoe ze 40 meter rijen in één keer water konden geven. Dat deden de door twee lange armen van 20 meter over de rijen heen te trekken. Heel mooi om deze grote machines te zien samen met de GPS-aansturing.

Als laatste kwamen we weer terug bij Haarman in Teuge wat ook het beginpunt was van de dag. Hier hebben we met alle studenten en mensen van de bedrijven nog wat gedronken en gegeten. Ik vond het een hele leuke dag. Veel gezien en gehoord en de boomteeltdag sluit mooi aan op school, omdat  we veel dingen leren in de theorie. Het is leuk om dit in het echt te zien bij de bedrijven.’

Ga door naar groenewelle.nl

Groene Welle is ZONE college

AOC Oost en Groene Welle zijn samen verder gegaan als Zone.college.

Op onze nieuwe website vind je alles wat je wil weten over ons groene vmbo en mbo.