Opleiding Hoefsmid

Werken met paarden, mensen en gereedschap. Jij doet niets liever! Jouw dag bestaat uit klanten bezoeken, smeden, bekappen en beslaan. Het is hard werken, maar dat vind jij niet erg. Je weet waar je het voor doet: het welzijn van de paarden. Jij bent een echte vakman of vakvrouw!

Over het vakgebied

Als hoefsmid zie je in één oogopslag welk hoefijzer een paard nodig heeft. Je weet direct hoe jij het paard het beste kan beslaan en houdt hierbij rekening met het exterieur, de beenstand en de beweging van het paard. Je komt regelmatig op stal en samen met de eigenaar of opdrachtgever houd je de ontwikkeling van het paard in de gaten. Je hebt hierbij oog voor de verzorging, voeding, huisvesting, ziektes en hoefbeslag.

Omdat je vaak een eigen bedrijf hebt, houd je je ook bezig met de administratie en de bedrijfspresentatie. Vaak vul je je eigen werktijden in. Je legt contact met nieuwe klanten. Uiteraard ben je handig met gereedschappen. Kortom: een hoefsmid is een echte paardenprofessional met oog voor mens en paard.

Nog even dit

Alle praktijkexamens worden afgenomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden. Studenten laten regelmatig hun vakmanschap zien op (hippische) evenementen en (internationale) hoefsmidwedstrijden. Zo is de praktijk altijd dichtbij.

Beroepen

  • Zelfstandig hoefsmid
  • Medewerker hoefsmederij
  • Medewerker paardenkliniek
Ga door naar groenewelle.nl

Groene Welle is ZONE college

AOC Oost en Groene Welle zijn samen verder gegaan als Zone.college.

Op onze nieuwe website vind je alles wat je wil weten over ons groene vmbo en mbo.