Hoefsmid

Als hoefsmid ben je een echte vakman of -vrouw, die graag met paarden, mensen en gereedschap om gaat. Smeden, bekappen en beslaan zijn je belangrijkste taken en doorzetten en aanpakken je belangrijkste eigenschappen. Iets voor jou? Meld je dan aan voor deze opleiding vol vakmanschap.

Over het vakgebied

Als hoefsmid zie je in één oogopslag welk hoefijzer een paard nodig heeft. Je weet direct hoe jij het paard het beste kan beslaan en houdt hierbij rekening met het exterieur, de beenstand en de beweging van het paard. Je komt regelmatig op stal en samen met de eigenaar of opdrachtgever houd je de ontwikkeling van het paard in de gaten. Je hebt hierbij oog voor de verzorging, voeding, huisvesting, ziektes en hoefbeslag.

Omdat je vaak een eigen bedrijf hebt, houd je je ook bezig met de administratie en de bedrijfspresentatie. Vaak vul je als hoefsmid je eigen werktijden in. Daarnaast leg je contact met nieuwe klanten. Je bent gemotiveerd en een doorzetter. Uiteraard ben je handig met gereedschappen. Kortom: een hoefsmid is een echte paardenprofessional met oog voor mens en paard.

Nog even dit

Alle praktijkexamens worden afgenomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden. Studenten laten regelmatig hun vakmanschap zien op (hippische) evenementen en tijdens (internationale) hoefsmidwedstrijden. Zo is de praktijk altijd dichtbij.

Beroepen

  • Zelfstandig hoefsmid
  • Medewerker hoefsmederij
  • Medewerker paardenkliniek