Opleiding Paardenhouderij

Een toppaard wordt bij jou gestald. Samen met je collega zorg je ervoor dat het een topper blijft! En dat kan betekenen dat je hem ook traint en berijdt! Wat een droom! Maar het is net zo leuk om in een manege te werken en daar de paarden te verzorgen. En wat dacht je van lesgeven aan kinderen en volwassenen of het organiseren van evenementen. Weet je wat ook gaaf is? Bedrijfsleider worden! Bijvoorbeeld bij een stoeterij, een hengstenhouderij, een manege of bij een handelsstal.

Over het vakgebied

Paarden zijn je lust en je leven. Je weet dat de dagelijkse verzorging van paarden veel tijd kost, maar dat heb je er graag voor over. De stal uitmesten, voeren, voorraadbeheer en zorgen dat het paard genoeg beweging krijgt, het hoort er allemaal bij.

Jij ziet direct wanneer er iets mankeert aan een paard en zorgt voor een goede (medische) verzorging. Je bent een gesprekspartner voor de dierenarts. Daarnaast regel je van alles rondom de voortplanting en fokkerij. Het trainen aan de longe en beoordelen van paarden op exterieur, beweging en vrijspringen gaat je gemakkelijk af.

Ben je leidinggevende op een bedrijf, dan houd je je bezig met aansturen van mensen, de bedrijfsvoering, de planning en organisatie. Natuurlijk weet je dat paarden zich niet aan kantooruren houden. Dat komt goed uit, jij ook niet.

Nog even dit

Aan het einde van de opleiding moet je kunnen rijden (of eventueel mennen) en lesgeven op aspirant instructeursniveau (KNHS). Rijervaring is dus noodzakelijk. Wil je instructeur worden en je verder ontwikkelen in het rijden? Dan behoort de KNHS-opleiding basissport tot de mogelijkheden. Op niveau 4 is managen en leiden van een paardensportbedrijf een onderdeel van je opleiding. Zo organiseer je een hippisch evenement en geef je advies aan een eigenaar van een paardenbedrijf.

Werkbegeleider of ondernemer op een zorgbedrijf worden? Het kan door te kiezen voor het unieke keuzedeel Zorgbedrijf. Een uitgelezen kans om je te onderscheiden. Meer informatie over dit keuzedeel of nieuwsgierig naar andere keuzedelen. Kijk dan hier.

Beroepen

  • Groom
  • Medewerker sport/handelsstal
  • Medewerker manege/pensionstal
  • Medewerker stoeterij/hengstenhouderij
  • Organisator evenementen
  • Zelfstandig ondernemer
  • Bedrijfsleider
  • Stalmeester
Ga door naar groenewelle.nl

Groene Welle is ZONE college

AOC Oost en Groene Welle zijn samen verder gegaan als Zone.college.

Op onze nieuwe website vind je alles wat je wil weten over ons groene vmbo en mbo.