Tuin & Landschap

Ben je ondernemend, veelzijdig, werk je graag in de buitenlucht en houd je van aanpakken? Dan is deze opleiding Tuin & Landschap wel iets voor jou! Als je de opleiding hebt gedaan, ben je een vakman of -vrouw in het groen. Je kunt tuinen en plantsoenen ontwerpen, inrichten, aanleggen en onderhouden. Maar weet je dat ‘groen’ ook gaat over bestrating en plantenkennis? Je bent handig met machines en vindt het leuk om met mensen om te gaan. Klinkt dit goed? Meld je dan aan!

Over het vakgebied

Aanleggen en onderhouden van tuinen, parken, plantsoenen en groenstroken. Jij draait je hand er niet voor om. In overleg met opdrachtgever of leidinggevende werk je samen met collega’s (zelfstandig) opdrachten uit. Natuurlijk ken je alle planten en zie je direct wanneer er iets niet goed is. Je werkt met verschillende machines en werktuigen en weet hoe je ze moet onderhouden.

Ben je leidinggevende? Dan houd je je bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf, gemeentelijke groenvoorziening of recreatiebedrijf bezig met voorbereiding, organisatie en begeleiding van de uitvoerende werkzaamheden. De dagplanning, aansturing van collega’s en de kwaliteit van het geleverde werk: alles loopt via jou. Natuurlijk ben je creatief en flexibel, want er gebeuren wel eens onverwachte dingen. Je oplossingen zijn altijd financieel verantwoord; je bent je namelijk bewust van kosten en opbrengsten. Contacten leggen met nieuwe klanten, opdrachtgevers en leveranciers gaat je gemakkelijk af. Je maakt begrotingen, bewaakt budgetten en evalueert de financiële resultaten. Een goede sfeer op de afdeling? Daar zorg jij voor; je hebt oog voor je collega’s. Natuurlijk help je ook bij de uitvoerende werkzaamheden.

Nog even dit

Tijdens de opleiding werk je samen met andere studenten bij een officieel studentenbedrijf. Zo kent de locatie Zwolle het studentenbedrijf Green Projects en runnen studenten in Hardenberg Successie. Van advies tot aanleg van kleine stadstuinen tot onderhoud van grote bospercelen; de studentenbedrijven doen het allemaal.

Beroepen

  • Hovenier
  • Medewerker groen
  • Manager groenbedrijven
  • Onderhoudsmedewerker golfterrein
  • Calculator/werkvoorbereider
  • Tuinontwerper
  • Opzichter
  • Groenadviseur