Opleiding Tuin & Landschap

Groen is hot! Kijk maar om je heen: groene bedrijfstuinen op daken, parken waar mensen sporten en relaxen, natuur gebieden waar toeristen fietsen en wandelen. Het belang van een gezonde, groene omgeving in de stad en daarbuiten krijgt steeds meer aandacht. Daarnaast spelen de gevolgen van de klimaatverandering een steeds grotere rol. Alle ontwikkelingen zorgen ervoor dat er op de arbeidsmarkt vraag is naar medewerkers voor het groen.

Over het vakgebied

Aanleggen en onderhouden van tuinen, parken, plantsoenen en groenstroken, werken in de buitenlucht. Jij draait er je hand niet voor om. In overleg met opdrachtgever of leidinggevende werk je samen met collega’s opdrachten uit. Je bent handig met machines en vindt het leuk om met mensen om te gaan. Daarnaast kun je planten op een vaktechnische wijze onderhouden, omdat je de eigenschappen van de beplanting kent.

Ben je leidinggevende? Dan houd je je bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf, gemeentelijke groenvoorziening of recreatiebedrijf bezig met voorbereiding, organisatie en begeleiding van de uitvoerende werkzaamheden. De dagplanning, aansturing van collega’s en de kwaliteit van het geleverde werk: alles loopt via jou.

Nog even dit

Tijdens de opleiding werk je samen met andere studenten bij een officieel studentenbedrijf. Zo kent de locatie Zwolle het studentenbedrijf Green Projects en runnen studenten in Hardenberg Successie. Van advies tot aanleg van kleine stadstuinen tot onderhoud van grote bospercelen; de studentenbedrijven doen het allemaal.

Beroepen

  • Hovenier
  • Medewerker groen
  • Manager groenbedrijven
  • Onderhoudsmedewerker golfterrein
  • Calculator/werkvoorbereider
  • Tuinontwerper
  • Opzichter
  • Groenadviseur

Student over deze opleiding

Peter over het werken voor echte opdrachtgevers

Peter over het werken voor echte opdrachtgevers

'De gemeente Zwolle wil meer groen in de stad. Daarom hebben wij in opdracht van een bekende Zwolse tuinarchitect meegeholpen om het Lubeckplein groener te maken. Mooi maatschappelijk project!'

Ga door naar groenewelle.nl

Groene Welle is ZONE college

AOC Oost en Groene Welle zijn samen verder gegaan als Zone.college.

Op onze nieuwe website vind je alles wat je wil weten over ons groene vmbo en mbo.