Opleiding Veehouderij

Je loopt de supermarkt binnen en alles wat je nodig hebt voor een heerlijk ontbijt heb je binnen handbereik. Melk, eieren of een heerlijk plak ham voor op je brood. Maar waar komen die producten vandaan? Van de boerderij! In ieder geval de grondstoffen.  En jij produceert die producten. Je zorgt dat de dieren een goed leven hebben en voldoende melk geven, eieren leggen of vlees produceren. Je bent verantwoordelijk voor de huisvesting, voeding, gezondheid, hygiëne en de duurzame bedrijfsvoering. Goed eten, jij maakt het mogelijk!

Over het vakgebied

Plannen, leidinggeven en verzorgen; jij redt je er prima mee. Dagelijks ben je verantwoordelijk voor de voeding, verzorging en het welzijn van dieren op het veehouderijbedrijf. Je zorgt voor een goede en duurzame huisvesting, gezondheid en productie van dieren. Maar je hebt ook verstand van computers, melk- en landbouwmachines. Je werkt efficiënt en modern. Dat moet ook wel. De kwaliteit die jij levert is namelijk direct van invloed op het milieu en de voedselveiligheid. Je kent daarom de kwaliteitsaspecten van zuivel- en vleesproducten. Voor goed graslandbeheer en de teelt van maïs en andere voedergewassen, draai jij je hand niet om. Ook begeleid je de voortplanting van de dieren. Als manager zorg je voor een financieel gezonde bedrijfsvoering gericht op duurzame veehouderij.

Nog even dit

De BBL-opleiding in Hardenberg richt zich volledig op de varkenshouderij. Heel uniek! Afhankelijk van je niveau werk je in twee tot drie jaar toe naar je diploma. We werken nauw samen met AB Oost. Zij zorgen voor een werkplek bij hun klanten en leden. Van werk verzekerd dus!

Werkbegeleider of ondernemer op een zorgbedrijf worden? Het kan door te kiezen voor het unieke keuzedeel Zorgbedrijf. Een uitgelezen kans om je te onderscheiden. Meer informatie over dit keuzedeel of nieuwsgierig naar andere keuzedelen. Kijk dan hier.

Wat kun je later worden met de opleiding Veehouderij?

  • Veehouder
  • Medewerker veehouderij (melkvee, varkens, pluimvee)
  • KI-medewerker
  • Klauwverzorger
  • Agrarisch bedrijfsverzorger
  • Vertegenwoordiger
  • Zelfstandig veehouder

Student over deze opleiding

Maik en Matthijs (en op de achtergrond Mel) zijn bezig met een grondboring

Maik en Matthijs (en op de achtergrond Mel) zijn bezig met een grondboring

‘We doen de opleiding Veehouderij en hebben ook les over de bodem. Dat is handig, omdat je als melkveehouder ook belang hebt bij een hoge opbrengst van het gewas dat je teelt. Als je mais bijvoorbeeld niet wil groeien op bepaalde plekken, kan dat te maken hebben met de bodem, omdat die op bepaalde plekken zo dicht zit dat er niet genoeg zuurstof bij de wortels kan komen. Die verdichting kun je zien als je een grondboring doet. We leren ook welke grondbewerking je kunt doen zodat de opbrengst per hectare weer omhoog gaat. Het is een leuke les. Altijd lekker om buiten te zijn, gelukkig leren we niet voor een kantoorbaan!’

Ga door naar groenewelle.nl

Groene Welle is ZONE college

AOC Oost en Groene Welle zijn samen verder gegaan als Zone.college.

Op onze nieuwe website vind je alles wat je wil weten over ons groene vmbo en mbo.